Torta od kave i čokolade / Chocolate mocha layer cake

Please scroll down for English


Prekrasna torta s mojim najdražim beze korama, kremom od kave i bijele čokolade te lješnjaka i tamne čokolade.
Ovu sam tortu izabrala sebi za rođendan. Krema od kave, beze kore...moje najdraže :)
Recept je sa Monikinog bloga Sweet Sensation, još jedan u moru njezinih krasnih recepata. Nisam promijenila ništa. Oduševilo me što je torta taman slatka, totalno po mom ukusu.
Kod ovakvih kora važno je napomenuti da ih pustite da se prosuše dovoljno dugo u pećnici. Također, kako mi je Monika i sama savjetovala, za kremu od bijele čokolade nemojte koristiti Milka bijelu čokoladu. Meni se i ranije ta čokolada pokazala jako lošom za rad, gruda se i teško topi. Koristite kuverturu, Intersparova marka ima odličnu i cijenom vrlo prihvatljivu bijelu kuverturu.
I da, po meni su ovakve torte najbolje isti ili idući dan, jer mi beze kora otpusti sok.

Beze kore
  • 5 bjelanjaka + prstohvat soli
  • 250 g kristal šećera
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 1 žlica limunovog soka
Osnovna krema
  • 5 žutanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 2 vanil šećera
  • 9 žlica škrobnog brašna
  • 1 l mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 200 g maslaca
Krema od kave i bijele čokolade
  • 100 g bijele čokolade (kuvertura)
  • 1,5 žlica instant kave
  • 1 žlica ruma
Krema od tamne čokolade i lješnjaka
  • 150 g tamne čokolade
  • 80 g sjeckanih prženih lješnjaka
Ukrašavanje
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 žličica instant kave
  • 1 vanil šećer
1. Napravite beze kore: bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli pa postepeno umiksajte kristal šećer. Na kraju umiksajte prosijano škrobno brašno i limunov sok. Smjesu ravnomjerno razmažite po velikom plehu od pećnice (30 x 40 cm) kojeg ste pokrili pek papirom. Sušite ju na 125 C oko sat i pol. Zatim pustite koru da se potpuno ohladi i pažljivo odlijepite s pek papira. Prerežite po širini na dva jednaka dijela.
2. Osnovna krema: pjenasto izmiksajte žutanjke sa šećerom i vanil šećerom. Dodajte prosijano škrobno brašno i malo mlijeka pa umutite pjenjačom. Ostatak mlijeka zakuhajte sa sjemenkama mahune vanilije. Ja obično od tog zakuhanog mlijeka malo dodam žutanjcima da ih temperiram, pa cijelu smjesu žutanjaka ubacim u vrelo mlijeko. Smanjite vatru i kuhajte konstantno miješajući pjenjačom, dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Maslac pjenasto izmiksajte, a mikserom razradite i ohlađenu kremu pa ju sjedinite s pjenastim maslacem. Podijelite ju na dva jednaka dijela.


3. Za kremu od kave i bijele čokolade, čokoladu otopite na pari pa joj dodajte kavu razmućenu u rumu. Ovo umješajte u polovicu osnovne kreme.
4. Za kremu od tamne čokolade, otopite tamnu čokoladu na pari i dodajte ju drugoj polovici kreme. Lješnjake prethodno popržite na laganoj vatri, oljuštite pomoću krpe i nasjeckajte. Umiješajte u kremu.
5. Slaganje torte: na pladanj za posluživanje položite prvu beze koru. Po njoj premažite kremu od bijele čokolade i kave. Poklopite drugom beze korom pa po njoj premažite ravnomjerno kremu od lješnjaka i tamne čokolade. Na kraju cijelu tortu premažite šlagom kojeg ste napravili od tučenog slatkog vrhnja umućenog sa kavom i vanil šećerom. Ukrasite po želji. Ostavite koji sat u hladnjaku pa poslužite.


                                                           Chocolate mocha layer cake

This way my birthday cake this year. It was, of course, a completely selfish choice, consisting of all the flavors I love. Coffee, meringue layers...pure pleasure.
The recipe is from my friend Monika and her beautiful blog Sweet Sensation. My experience with this cake is that it's best served on the day it is made (allow it to rest in the fridge for couple of hours) or the next day.


Meringue layers
  • 5 egg whites + pinch of salt
  • 250 g caster sugar
  • 1 tbsp cornflour
  • 1 tbsp lemon juice
Basic filling
  • 5 egg yolks
  • 6 tbsp sugar
  • 20 g vanilla sugar
  • 9 tbsp cornflour
  • 1 liter milk
  • 1 vanilla pod
  • 200 g butter, at room temperature
Mocha filling
  • 100 g white chocolate
  • 1,5 tbsp instant coffee
  • 1 tbsp dark rum
Chocolate hazelnut filling
  • 150 g dark chocolate
  • 80 g toasted, skinned and chopped hazelnuts
Whipped cream
  • 300 ml heavy whipping cream
  • 1 tsp instant coffee
  • 10 g vanilla sugar
1. Make meringue layers:
Preheat the oven to 125°C. Line a 30x40cm baking sheet with parchment paper.
In clean dry mixing bowl, combine egg whites and salt. Beat egg whites until frothy and then gradually start adding caster sugar. Beat on high speed until stiff peaks form, about 4 minutes. Add cornstarch and lemon juice and beat on high speed for 2 minutes. The mixture should be stiff, silky and shiny. 
 

Spread the meringue mixture evenly onto baking sheet. Try to smooth out the surface as much as you can using a spatula. Bake for approximately 90 minutes. Once the meringue is done allow it to cool completely before removing parchment paper. Then cut it in half horizontally so that you get two meringue layers, 20x30cm each.

 
2. Whisk together egg yolks, sugar and vanilla sugar until light and frothy. Add cornflour and a few tablespoons of milk. Mix well until you get a smooth mixture. Pour the rest of the milk into a saucepan. Add vanilla seeds and vanilla pod and cook until it starts to boil. Remove vanilla pod and pour the egg yolk mixture into hot milk. Cook on low heat, whisking continuously, until it thickens. Remove from heat and allow to cool completely. Cream butter in your stand mixer and mix it into cream filling. Divide the filling into two equal parts. 3. Mix melted dark chocolate and chopped hazelnuts into one half of the filling. 
4. Dissolve coffee in a tablespoon or rum and stir it into the other half of the filling. Add melted white chocolate and combine. 
5. In a bowl, combine heavy cream, vanilla sugar and coffee powder. Whisk until soft peaks form.
Assembly: Place one meringue layer on a serving plate. Spread white chocolate mocha filling over it and top with another meringue layer. Spread the chocolate hazelnut filling over. Top with mocha whipped cream and spread thin layer of the cream over the sides of cake. Sprinkle with chopped chocolate if desired.

50 komentari:

  1. Divna torta i pravi izbor za tvoj dan za koji ti želim sve najljepše jer kažu za dobre želje nikad nije kasno

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam ljubitelj ni kave ni beze kora pa ću ti samo još jednom poželjeti sretan rođendan!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj kako ovo dobro izgleda.
    Sretan rodjendan!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dekadentno ludilo... to je ova torta. Ja prosto obozavam ovakve dezerte. Mora recet da se zabelezi. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. obožavam beze, iako ljubitelj kave nisam, ove beze kore bi me sigurno dovoljno privukle da probam ovu tortu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerojatni bi,no kavu mozes izostaviti,i bez nje bi ova krema bila jako fina;)

      Izbriši
  6. Kakva divna tortica! Kremasta, bogata ma bas prelepa. Moram da probam pod obavezno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prava tvortica za tvoj dan, fotke su predivne i nezne, posebno mi se svidjaju oni lesnici u tavi!:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivna je, neobicna. Fantasticno si je prezentovala. I sretan rodjendan!

    OdgovoriIzbriši
  9. ovo stvarno super izgleda i zvuci,ovo bi meni sigurno bilo fino,volim isprobavat tvoje recepte pa cu tako i ovu probat sigurno. sretan rockic

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se dopada, i hvala!

      Izbriši
  10. prodajem se za kolace sa beze kremom!sretno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan rodjendan! A torta je divna!

    OdgovoriIzbriši
  12. Predobra torta, izvedba, sličice.. ma sve 5! :)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako lijepa torta, sve ove okuse obožavam :)
    pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sretan ti rođendan uz najljepše želje ! Odličnu tortu si izabrala i jako lijepo je napravila, divno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  15. Tamarice, opet ti želim sve najljepše za rođendan :) Torta je san snova, stvarno prekrasna! Sve pohvale cure :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Lovely cake :) Thanks for sharing! Happy Birthday :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Tortu si napravila sjajno, Tamara. Jako me veseli što si baš moj recept odabrala za svoju rođendansku tortu :) Sve najbolje još jednom!

    OdgovoriIzbriši
  18. Sretan rođrndan! Krasan odabir za rođendansku tortu. I ja sam bacila oko na ovu tortu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Petra. Torta je zaista divna, ako voliš ovakve okuse svakako savjetujem da probaš ;)

      Izbriši
  19. Prvo Draga Tamara Sretan Rodjendan!!Mislim da ne postoje reci koje bi mogle opisati ovu lepoticu.Mislim da ce ljubitelji kafe da izlude..>)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Vera, hvala ti na čestitci :)

      Izbriši
  20. Secam se kad je Monika objavila ovaj recept! I meni se torta BAS dopada, a i ti si ju predivno napravila!!! Bravo! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. That looks so rich and creamy and soft! I wish i was staying close by your place :)

    OdgovoriIzbriši